У рамках фестивалю громадських ініціатив «Ucrazyans» відбувся молодіжний квест «Цілі сталого розвитку»

  • 18.09.2018

15 вересня в парку «Херсонська фортеця» відбувся фестиваль громадських ініціатив «Ucrazyans»,  організований ГО «Громадський центр «Нова генерація» у рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

На фестивалі діяло одразу кілька локацій, які відвідали понад 5 тисяч херсонців та херсонок.

Фестиваль розпочався з квесту «Цілі сталого розвитку», який проходив за підтримки управління молоді та спорту у рамках Міської програми “Молодь Херсона” на 2015/2020 роки. Студенти та школярі зацікавилися сталим розвитком та вирішили випробувати свої сили у квесті. Завдяки участі учасники та учасниці поглибили свої знання про Цілі сталого розвитку. Найбільше зацікавили учасників Цілі, що стосувалися: забезпечення здорового способу життя, гендерної рівності, відповідального споживання, скорочення нерівності, партнерства в інтересах сталого розвитку. Переможцями Квесту стали дві команди: команда «Дежавю» Херсонського державного аграрного університету та команда школи № 13.

Містечко громадських ініціатив стало локацією, де херсонці могли ознайомитись із діяльністю та ідеями громадських організацій та взяти участь у різноманітних інтерактивних активностях. А саме: посортували сміття, узяли участь у майстер-класі з графічної фасилітації, узяли участь у велопрогулянці на велосипеді «тандем», пограли в дебати, узяли участь у вікторині з репродуктивного здоров’я, зіграли в настільну гру «Галопом по Європам» із питаннями щодо протидії торгівлі людьми, пройшли швидкий тест на ВІЛ, залишили свої корисні речі в Банк потрібних речей.

Під час фестивалю також відбулася жива бібліотека з патрульними поліцейськими міста. Це дозволило херсонцям неформально поспілкуватися із запрошеними гостями. Ними стали інспектори по зв’язкам із громадськістю, заступник начальника управління патрульної поліції в Херсонський області, командир батальйону, інспектори патрульної поліції, які працюють на лінії. Мешканці міста проявили активність у спілкуванні з патрульними поліцейськими. Питання мали найрізноманітніший характер. Від провокативних: чому почали брати хабарі, чому не сумлінно виконують свої професійні обов’язки до прохання розповісти про те, чи є підтримка в родині. Уже після «живої бібліотеки» патрульні продовжили надавати консультації громадянам, які зверталися.

Фонд громади міста Херсона «Захист» організував на фестивалі краудфандинговий майданчик «Пікнік ідей». Було презентовано 4 ідеї соціально-корисних проектів:

— проект «Врятуємо планету від сміття!»

— ідея щодо боротьби з жахливими написами на парканах та фасадах будівель.

— організація «Маршу за права тварин» у Херсоні.

— сонячні зарядки для гаджетів.

Зібраний банк отримав проект «Врятуємо планету від сміття!», який презентував маленький дошкільник Максим. Головна мета проекту — сформувати культуру поводження з відходами в дітей дошкільного віку.

 

Вечір учасники фестивалю провели на лекторії в рамках фестивалю. Спікери та спікерки провели лекції на різноманітні теми: місцевий фандрейзинг, самоорганізація й тайм-менеджмент, можливості для молоді, зручне міське середовище, сортуванню сміття, важливі аспекти діяльності ОСББ, Вежа Вітовта на Херсонщині, фінансування шкіл.

Лекторій закінчився лекцією про незалежне кіно в Україні та в Херсоні, після якої відбувся кінотеатр open-air і всі бажаючі переглянули підбірку херсонських короткометражних фільмів.

На різних локаціях до участі у фестивалі долучилися представники близько 25 організацій та ініціатив: ГО «ВелоХерсон», ініціатива «УкрСкарга», БО «Благодійний фонд «Майбутнє Херсонщини», ГО «Жива-Я», БО «Фонд «Мангуст», ХМІГ «Кип’яток», ініціатива «Let’s do it, Ukraine!», ГО«Громадсько-політичний ХАБ» (Креативний простір HUBWAY), Amnesty international, ГО «Інша», ГО «Успішна жінка», НПП «Нижньодніпровський», ГО «Глобальний погляд», ініціативна група «Точка», ініціатива I-GOV, ГО «Рух розвитку ОСББ міста Херсона», ГО «Дивовижні», Учбовий центр «Фенікс», Фонд громади міста Херсона «Захист», ГО «ТО КОТ»/ Перша Херсонська Кіношкола, Патрульна поліція Херсонської області, Фонд «Об’єднання», Литовська громада Херсонщини, Херсонський офіс Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір».