6 грудня відбудеться останній відбірковий етап всеукраїнського проекту «Молодь дебатує»

  • 03.12.2018

6 грудня вперше у Херсоні відбудеться останній відбірковий етап всеукраїнського проекту «Молодь дебатує».

 У дебатах візьмуть участь діти зі шкіл Южноукраїнська, Миколаєва, Запоріжжя, Мелітополя, Херсона. На міжрегіональних  іграх обговорять тему «Чи варто поступово відмовлятися від виробництва електроенергії на атомних станціях України?».  Одна тема для всіх, за думкою організаторів, ставить учасників у рівні умови.

Херсон у проекті представляють учениці Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова Вікторія Смаль та Христина Кушнеренко.

Проект за унікальною німецькою методикою Jugend debattiert проходить в Україні за ініціативою організації Internationales Haus Sonnenberg уже третій рік, об’єднуючи школярів, які люблять і вміють брати участь у публічних дискусіях та шукати істину в суперечці.

«Методику вигадав юрист Ансгар Кемман, а з’явилася в німецьких школах вона в 2001 році. Зараз у Jugend debattiert щороку грають сотні тисяч німецьких школярів, а подивитися фінал приходить президент Німеччини», — розповіла координаторка проекту Ольга Пішель, яка три роки тому привезла його в Україну. Тут проект лише набирає обертів, але вже зараз українські дебати за цією методикою — наймасштабніші за межами Німеччини і перші, які проводяться не на німецькій мові.

Цього року участь у проекті беруть  40 шкіл та близько 700 дітей із 12 областей України. Це — майже двократний приріст у порівнянні з минулим роком, коли в проекті брали участь — 25 шкіл та 400 дітей із 8 областей. Учасники навчалися новій методиці дебатів на іграх проміж себе, а потім у всіх школах були зіграні перші турніри, по два переможці яких пройшли для майбутнього відбору на міжрегіональному етапі.

 Херсонський етап проекту «Молодь дебатує» відбудеться 6 грудня об 11.00 у Херсонському академічному ліцеї імені О.В. Мішукова, вул. Університетська, 27, корпус 2.

Довідка. Проект «Молодь дебатує» з’явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати на іншій мові.В 2016 році в українській версії проекту брали участь 113 учнів із 8 шкіл 4 регіонів країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов із Дніпра.

У 2017 році проект продовжився в набагато більшому масштабі — вже 400 українських школярів спробували свої сили в дебатах. Вони представляли 25 навчальних закладів із 8 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської областей. Переміг Максим Чеботарьов із Дніпра.

Сайт проекту:https://www.ukraineyouthdebates.de/ 

Додаткову інформаціюможна дізнатися у партнера проекту — PR-аґенції «Bagels & Letters»,

Тетяна Ландесман:tetyana.landesman@gmail.com, +38 063 22 22 583, +38 095 592 666 8,https://www.facebook.com/tatyana.landesman.

Проект проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та методичної підтримки Jugend debattiert.