У Херсоні реалізовано освітній проект для молоді “Школа менеджера”

  • 30.05.2018

Протягом квітня-травня громадським центром «Нова генерація» спільно з управлінням молоді та спорту Херсонської міської ради реалізовувався проект для студентської молоді «Школа менеджера».

Основний задум проекту полягав у тому, щоб познайомити молодь  з керівниками установ та організацій із різних сфер (громадські об’єднання, бізнес, місцеве самоврядування тощо), завдяки чому вони змогли б дізнатися про особливості менеджменту у кожній зі сфер. Також протягом проекту студенти посилювали свій лідерський потенціал та відпрацьовували практичні навички управлінських процесів.

Після презентацій проекту у вищих навчальних закладах Херсона та на основі поданих студентами заявок до «Школи менеджера» долучилось загалом 27 учасників.

Перша зустріч у рамках проекту відбулась 12 квітня в офісі Центр розвитку місцевого самоврядування і була присвячена управлінню організаціями громадянського суспільства. Учасники проекту познайомились із діяльністю одразу трьох організацій громадянського суспільства – ГО “Громадський центр “Нова генерація”, Центр розвитку місцевого самоврядування та громадською організацією “Сонячні діти Херсонщини”, – а також з представницями цих організацій Оксаною Глєбушкіною, Анастасією Супрун, Іриною Ханіковою і Тетяною Михайловою. Також на першій зустрічі «Школи менеджера» студенти мали нагоду поспілкувались із начальницею відділу з питань сім’ї та молоді управління молоді та спорту міської ради Наталею Ткачовою.

 

Друга зустріч «Школи менеджера» відбулась у форматі open air і була присвячене темі лідерства. 19 квітня на базі ресторану «Вилка» студенти познайомилися із запрошеними з інших міст гостями – Павлом Мединою та Василем Кулевчуком. Павло є засновником Молодіжного ресурсного центру «Нові Крила», який діє у м. Нововолинськ з 2015 року. Василь – менеджер проектів та тренер у громадській організації «Інша Освіта». У цей день для учасників проекту було проведено майстер-клас із молодіжного лідерства.

 

Втретє учасники «Школи менеджера» зустрілись 26 квітня. Зустріч було присвячено сфері бізнесу. Цього дня студенти познайомились із Володимиром Котюком, виконавчим директором групи компаній TEGRA Ukraine LLC. Також на зустріч завітали Джон Шваб, голова правління Tegra USA, та віце-президент компанії Ленс Шваб. Завдяки цій зустрічі студенти мали нагоду дізнатися про погляди щодо управління компаніями як українських, так і американських менеджерів. Кожен зі спікерів поділився власною історією, а також власним топом якостей справжнього керівника. Найголовніше на думку спікерів – бути відповідальним, чесним, займатися самоосвітою та викладатися на повну.

Ще однією цікавинкою 26 квітня стало знайомство із власницею ресторану «Клюква» Юлією Боровик та Сергієм Багненком, співвласником RockBurger Bar. Юлія та Сергій розповіли про спільний проект – ProРесторан, поділились власним баченням сервісу як турботи. Розповіли про помилки, яких самі допускалися, та про те, яким досвідом для них це стало. Однією із головних рис для молодої людини Юлія і Сергій вважають впевненість в собі, тому акцентують, що цю рису потрібно розвивати. Також справжній керівник має бути чесним з командою та будувати відносини, засновані на довірі.

На третій зустрічі «Школи менеджера» учасники також презентували перше домашнє завдання – розповідали про громадські організації та компанії, діяльністю яких цікавляться. Зокрема, один із учасників школи, Ілля Дерев’янченко, розповів про проект U-Report Ukraine, у якому бере участь.

Передостання четверта зустріч у рамках проекту «Школа менеджера» проходила 10 травня на базі відкритого креативного простору «Urban CAD». Цього дня студенти зустрілись з Віталієм Бєлобровом, головою правління бізнес-асоціації “Ми – херсонці”. Віталій розповів про те, як у своїй діяльності поєднує соціальні та бізнес-проекти. Найцікавіші ідеї, на думку Віталія,народжуються на перетині різних сфер, тому не варто боятися експериментувати. До важливих особистісних рис лідера та менеджера Віталій зарахував умілу постановку цілей, щирість та прямолінійність, відкритість та відданість власним цінностям.

Друга частина зустрічі 10 травня була присвячена корисному дозвіллю. Учасники грали в настільну гру “Світ громад”. Команда, в якій були представлені різноманітні ролі (підприємець, священик, переселенець, пенсіонер, безробітній, чиновник, фермер та вчитель) на собі відчула, як важливо взаємодіяти задля досягнення спільного результату.

Заключну зустріч «Школи менеджера» було присвячено знайомству з керівниками в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування. 22 травня учасники проекту познайомилися спершу з Тетяною Ужвій, директоркою департаменту інвестиційної та промислової політики Херсонської ОДА. Тетяна та представники департаменту розповіли про особливості своєї діяльності та про сфери, які найбільше цікавлять інвесторів на Херсонщині. Наразі це альтернативна енергетика, туризм та сільське господарство.

Після цього учасники зустрічі перемістились в управління молоді та спорту Херсонської міської ради, де вони познайомилися з його начальником Олексієм Заболотним. Олексій розповів про свій стиль керівництва, поділився власним досвідом кар’єрного зросту – від головного спеціаліста відділу з питань сім’ї та молоді до начальника управління, – відповів на запитання студентів про розвиток молодіжної політики та працевлаштування молоді в місті, пріоритетні напрямки роботи управління молоді та спорту, основні проблеми та можливості співпраці.

Більш детально про взаємодію молодіжних організацій та ініціативних груп із управлінням розповіла начальниця відділу з питань сім’ї та молоді Наталя Ткачова. Випускники «Школи менеджера» отримали практичні поради та рекомендації, відповіді на запитання щодо підтримки молодіжних ініціатив відділом з питань сім’ї та молоді, реалізацію міської програми «Молодь Херсона». Вже найближчим часом вони зможуть приходити в управління в якості менеджерів власних проектів та отримувати їх підтримку.

Заключною частиною зустрічі стало вручення головою правління ГО “Громадський центр “Нова Генерація” Ольгою Жуковою та начальником управління Олексієм Заболотним сертифікатів про участь в освітньому проекті «Школа менеджера».

*Проект “Школа менеджера” реалізовано громадською організацією “Громадський центр “Нова генерація” у партнерстві з управлінням молоді та спорту міської ради у рамках Міської програми “Молодь Херсона” на 2015/2020 роки.