У місті починається робота над створенням Херсонського молодіжного центру

  • 20.09.2018

У Херсоні невдовзі може з’явитися молодіжний центр, який стане ефективним комунікаційним майданчиком між місцевою владою та молоддю без надмірної формалізації, однак з реальним доступом молодих людей до управління установою.

Про це під час публічної консультації, яку 19 вересня 2018 року провела ГО “Центр UA”, домовилися представники громадськості, чиновники та депутати.

Учасники консультації дійшли згоди, що найближчим часом має бути створений Херсонський молодіжний центр на засадах Національного знаку якості та критеріїв якості для таких закладів.

“Місія проекту – відродження організованої неформальної освіти в обласному центрі Херсоні за сучасними стандартами, принципами та методами молодіжної політики Європейського союзу”, – повідомив представник Асоціації молодіжних центрів України в Херсонській області Павло Шелухін.

Про готовність підтримати ініціативну групу, до якої вже увійшли представники Асоціації молодіжних центрів України, першого в Херсоні креативного простору “Hubway” та громадської спілки “Мережа культурного розвитку “Арт Хаб Ілюзіон”, заявив депутат Херсонської міської ради Валентин Сух.

“Я цілком підтримую думку молоді, що такий центр потрібен місту. І як заступник голови комісії з питань освіти, спорту, культури, медицини, соціального захисту населення, охорони навколишнього середовища та у справах молоді, гарантую, що ми на найближчому засіданні розглянемо це питання”, – заявив депутат.

Його підтримали й інші присутні депутати, які констатували відсутність єдиного розуміння формату роботи молодіжного центру, але виказали готовність розібратися у питанні.

“Треба вивчити досвід інших міст і зрозуміти, яким чином побудувати роботу так, щоб Центр не був формальністю, а дійсно приносив користь місту. Якщо вдасться його запустити, і ми побачимо, що це потрібно громаді, гадаю, можна буде вести мову про часткове фінансування з міського бюджету. Адже самих тільки грантових грошей, про які кажуть активісти, гадаю, буде недостатньо”, – наголосила депутат міської ради Оксана Д’якова.

Питання фінансування майбутнього Центру піднімали й активісти. За задумом ініціативної групи, впродовж першого року Молодіжний центр фінансуватиметься за рахунок грантових коштів, а з часом проект зможуть підтримати підприємці та міський бюджет.

“Я би рекомендувала більш прискіпливо підійти до питання фінансування, адже це складна й інколи непередбачувана частина процесу. Наша організація готова ділитися досвідом, сідати і проробляти ці питання”, – наголосила представниця ГО “Громадський центр “Нова генерація” Наталя Дорофєєва.

Також під час консультації піднімалося питання виділення приміщення для розміщення центру.

“Існує не так багато варіантів, де ми б могли розмістити Центр. Ми подавали заявку на приміщення колишньої медичної бібліотеки на вулиці Суворова, але нам відповіли, що у зв’язку із початком медичної реформи цього приміщення потребують медики. Тоді у відкритому реєстрі комунальної власності на сайті міської ради ми знайшли приміщення на вулиці Гімназичній, але потрапити туди немає можливості. І взагалі поки нічого не зрозуміло з частками власності на це приміщення”, – розповів Павло Шелухін.

Начальник управління комунальної власності Херсонської міської ради Аліса Вербицька підтвердила, що приміщення на Суворова виділити неможливо, а про бажання отримати інше приміщення вона дізналась під час консультації, адже документи до неї поки не потрапили.

Найближчим часом ініціативна група з числа активістів зустрінеться з депутатами та чиновниками для того, щоб узгодити план дій та розпочати втілювати ідею створення Молодіжного центру у життя.

 

Публічна консультація відбувається в рамках проекту “Програма сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст діяльності в рамках проекту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.