Як створити прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу

  • 11.03.2019

Якщо кандидат бажає створити на базі своєї родини прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу і взяти на виховання та спільне проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, то треба подати заяву про таке бажання до органу який утворює сім’ю (за місцем проживання).

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводе з кандидатом співбесіду стосовно створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, приймає та допомагає  у підготовці відповідних документів. Вимоги до документів викладені у Постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про прийомну сім’ю» від 26.04.2002 р. №565 та Постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу» від 26.04.2002 р. №564.

Кандидат подає наступні документи:

заяву кандидатів у прийомні батьки  про утворення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу (заява, щодо допомоги у створенні прийомної сім’ї, подається на ім’я міського голови, каб.109 Херсонського міської ради);

копії паспортів;

довідку про склад сім’ї;

копію свідоцтва про шлюб (для подружжя);

довідку про стан здоров’я кандидатів та членів сім’ї, які проживають разом з ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра) – довідка надається за місцем проживання;

довідка про доходи за останні шість місяців або  копія  декларації  про доходи, засвідчена в установленому порядку;

довідка про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки і рекомендація обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, щодо включення їх у банк даних про сім’ї, потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів;

письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом, засвідчена нотаріально.

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді разом зі службою у справах дітей проводить обстеження житлово-побутових умов кандидатів і готує висновок про доцільність направлення кандидата на тренінг – навчання кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі.

За направлення районних, міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді кандидати проходять в обов’язковому порядку тренінг навчання за програмою підготовки для прийомних батьків та батьків – вихователів у обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Кандидати ознайомлюються з банком даних на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після чого  служба у справах дітей за місцем проживання, надає кандидату направлення до дитячого закладу для знайомства та налагодження контакту з дитиною.

Служба у справах дітей готує проект рішення про утворення прийомної сім’ї або дитячий будинок сімейного типу та влаштування до них на виховання та спільне проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Виконавчий комітет міської ради приймає рішення про утворення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу.

Інформація щодо організацій, які можуть надати консультативну допомогу

  • Херсонський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 

м. Херсон, вул. Суворова, 6  тел. (0552) 46 74 34, 46 15 97;

  • Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

м. Херсон, вул. Воронцовська, 14 тел. (0552)26 35 51, 46 05 46;

  • Служба у справах дітей  Херсонської ОДА

м. Херсон, пл. Свободи, 1 тел. (0552) 22 64 87;

  • Служба у справах дітей управління молоді та спорту Херсонської міської ради

м. Херсон, Гімназична, 7 тел. (0552) 45 47 19

  • Служба у справах дітей Суворовської районної у м. Херсоні ради
    просп. Ушакова, 47
  • Служба у справах дітей Корабельної районної у м. Херсоні ради
    вул. Суворова, 29
  • Служба у справах дітей Дніпровської районної у м. Херсоні ради
    вул. Перекопська, 166