Херсон увійшов до другої групи муніципалітетів-учасників ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» від ЮНІСЕФ

  • 24.05.2019

20-21 травня в Києві відбувся тренінг для другої групи муніципалітетів-учасників ініціативи ЮНІСЕФ “Громада, дружня до дітей та молоді”.

 Участь у тренінгу взяли Наталія Ярова (начальник відділу з питань сім’ї та молоді управління молоді та спорту Херсонської міської ради), Павло Шелухін (представник Молодіжної ради при Херсонському міському голові) та Наталія Дорофєєва (менеджерка організації “Громадський центр “Нова генерація”).

Під час заходу учасники дізналися деталі щодо процесу отримання статусу “Громади, дружньої до дітей та молоді”; вивчили методологію підготовки Ситуаційного аналізу щодо стану дотримання прав дітей та молоді в громаді та методологію розробки та затвердження Плану дій та Плану моніторингу реалізації в громаді ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді»; розглянули форми і кращі практики залучення дітей і молоді на всіх етапах реалізації Ініціативи а також дізналися про можливості ЮНІСЕФ щодо надання підтримки громадам, які беруть участь у реалізації ініціативи.

Херсон став переможцем конкурсного відбору та увійшов до другої групи муніципалітетів, що будуть отримувати методологічну підтримку Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) у рамках реалізації ініціативи “Громада, дружня до дітей та молоді”.

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» — це глобальний рух, започаткований 1996 року. Нині ініціатива поширюється в усьому світі, її підтримали вже понад 3000 муніципальних округів у 38 країнах на п’яти континетах. Сьогодні ініціативою «Громада, дружня до дітей та молоді» охоплено понад 40 мільйонів дітей.


Партнерами ініціативи в Україні є: Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Фонд ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА); Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Міністерство соціальної політики України; Міністерство молоді та спорту України; Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад»; Громадська спілка «Національна молодіжна рада України».

Для отримання відповідного статусу кандидати повинні пройти певний процес, який є регламентований загальносвітовою методологією ЮНІСЕФ. Ця методологія передбачає:

1. Проведення аналізу стану забезпечення прав дітей та молоді у місті чи громаді

2. Формування і написання Плану дій міста чи громади для розв’язання існуючих проблем з дотримання прав дітей та молоді протягом найближчих  2-3 років та Плану моніторингу і оцінки його реалізації

3. Схвалення Плану дій та Плану моніторингу і оцінки рішенням відповідного органу місцевого самоврядування

4. Реалізацію Плану дій

5. Проведення незалежної оцінки реалізації Плану дій та прогресу щодо  дотримання прав дітей та молоді в цих містах чи громадах.

Участь територіальної громади в ініціативі відкриває нові можливості та задає світові стандарти відповідальності для створення комфортних умов проживання та самореалізації дітей і молоді.