Форум Future of Work змінив уявлення молоді про майбутнє роботи

  • 14.12.2020

Всеукраїнський онлайн-форум про майбутнє роботи «Future of Work: бачення нового покоління» зібрав 11 грудня молодь та експертів з ключових галузей майбутнього. Понад 100 учасників форуму обмінялись своїм баченням майбутнього роботи та освіти, щоб допомогти молодим українцям свідомо вибирати професію. Запис відеотрансляції форуму доступний у Facebook.

«Молодь – особливі учасники ринку праці, бо, з одного боку, вона амбітна, мобільна, швидко адаптується до змін, цінує власну свободу, сама готова творити зміни, але з іншого – часто не може оцінити відповідність своїх знань і навичок сучасному ринку праці. Також через брак досвіду роботи молоді непросто на рівних умовах витримувати конкуренцію. Саме тому дуже важливо, щоб держава в партнерстві з освітнім сектором і роботодавцями створювала можливості отримати знання та навички для вибору професії і розвитку кар’єри. Тоді молодь матиме змогу в умовах жорсткої конкуренції продемонструвати свій потенціал роботодавцю та отримати бажану роботу, яка буде приносити не лише гідний заробіток, а й відчуття щастя від неї», – зазначила Марина Попатенко, заступниця міністра молоді та спорту України.

Майбутнє роботи очима молоді

За результатами опитувань під час форуму українська молодь асоціює роботу майбутнього з комунікацією, творчістю, вірністю державі, самореалізацією та можливостями. Серед ключових галузей майбутнього учасники форуму назвали IT, аграрну сферу, екологію, енергетику та освіту. Найважливішими навичками 2030 молодь вважає креативність, комунікабельність, гнучкість, толерантність, відповідальність і критичне мислення. Цікаво, що результати опитування молоді про навички перегукуються з науковими даними Державного інституту сімейної та молодіжної політики України, які озвучила на форумі заступниця директора інституту з наукової роботи Наталія Тілікіна. Найголовнішими навичками ХХІ століття було названо гнучкість, креативне мислення, самонавчання і саморозвиток, медіаграмотність, емоційний інтелект, комунікативність, тайм-менеджмент і вміння працювати в команді.

Можливості кар’єрного розвитку для молоді

На форумі презентували можливості для молоді від експертної платформи з планування кар’єри та працевлаштування молоді Career Hub і програми «Мріємо та Діємо»:

– «Карти професій» про 8 професійних сфер, навички і кар’єру для школярів, студентів, вчителів і батьків доступні онлайн

– Skills Lab – програма з розвитку навичок молоді для успішного працевлаштування і онлайн-курс «Skills Lab: Успішна кар’єра»

– Каталог кар’єрних можливостей для молоді work.careerhub.in.ua

– Безкоштовні кар’єрні консультації

– Форуми, тренінги та вебінари.

У 2021 році відкриється фізичний простір кар’єрних можливостей для молоді Career Hub на базі Всеукраїнського молодіжного центру.

Пакт заради молоді-2025

Під час форуму відбулась церемонія підписання Пакту заради молоді в Україні з новими учасниками – ініціативи, що об’єднує зусилля компаній, держави та освіти для професійної реалізації молоді. Від імені компаній Пакт заради молоді-2025 підписали юридична компанія Arzinger, Credit Agricole Bank, логістична компанія «Рабен Україна», компанія Procter & Gamble і компанія EY в Україні.

Сareer Talks: галузі майбутнього

На форумі «Future of Work: бачення нового покоління» з молоддю поспілкувались топ-менеджери та експерти з ключових галузей майбутнього: фармацевтики і охорони здоров’я, аграрної сфери, інформаційних технологій, енергетики, легкої промисловості та інфраструктури.

У програмі інтерактивного форуму «Future of Work: бачення нового покоління» були також дискусія за участю молоді, квіз, розіграш призів серед учасників і нетворкінг на ZOOM-afterparty.

Організаторами форуму є Career Hub і Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України, Всеукраїнським молодіжним центром та міжнародною організацією IREX в межах програми «Мріємо та діємо» (UNITY). Програма «Мріємо та діємо» (UNITY) фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується IREX разом з Центром «Розвиток КСВ». Медіапартнерами онлайн-форуму є медіа для оптимістів ШоТам та Освіта.ua.