Через війну IX Чілдрен Кінофест проходитиме в онлайн-форматі

  • 31.05.2022

IX Чілдрен Кінофест проходитиме з 3 до 12 червня 2022 року в онлайн-форматі на сайті online.childrenkinofest.com для глядачів із території України та Польщі, яка прийняла найбільше тимчасово переміщених українців.

Фільми-фіналісти конкурсу короткометражних фільмів, знятих дітьми, будуть доступні для перегляду в усьому світі.

Чілдрен Кінофест – щорічний міжнародний фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків, який 9 років поспіль безкоштовно знайомить молоду українську аудиторію як з найновішими європейськими стрічками, так і світовою кінокласикою.

Фільм, який стане переможцем цьогорічного Чілдрен Кінофесту, як і завжди, обере аудиторія – після перегляду стрічок конкурсної програми глядачам буде запропоновано оцінити свої враження.

Місія фестивалю – розвивати в Україні традицію спільних сімейних переглядів кіно та залучати дітей до створення кінофільмів.

Усі покази – безкоштовні, за попередньою реєстрацією на сайті.

Переможця фестивалю визначать глядацьким голосуванням.

«Воєнні обмеження не дають змоги провести фестиваль так, як ми звикли – у понад 20 містах України, з повними залами маленьких глядачів. Але це не тільки виклики, а й неймовірні можливості – Совеня Чарлі та Чілдрен Кінофест цього року можуть завітати у кожен український дім», – коментують перенесення фестивалю в онлайн-формат організатори.

 Як зареєструватися на перегляди

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ 

До конкурсної програми фестивалю увійдуть фільми для аудиторії віком від 4 років, відібрані командою Чілдрен Кінофесту на найбільших європейських кінооглядах для дітей та підлітків. Поза конкурсом юні глядачі продовжать знайомитися з історією кінематографа: у попередні роки ця секція представила ретроспективи першовідкривачів зі світу кіно – Чарлі Чапліна, Бастера Кітона, Лотти Райнігер, Жоржа Мельєса та братів Люм’єр.

Відкриється Чідрен Кінофест французькою анімацією «Принцеса драконів». Головна героїня — дівчинка, яка зростала у родині драконів. Коли вона опиняється у світі людей, він видається їй абсолютно новим та незвичним. Фільм-відкриття буде доступний для перегляду упродовж перших трьох днів фестивалю — з 3 до 5 червня.

Україну в конкурсній програмі Чілдрен Кінофесту представляє пригодницьке фентезі «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке». Знятий за мотивами казки Сашка Лірника, фільм змальовує пригоди козака, який намагається вибратися з пекла. Картина відзначена Призом глядацьких симпатій Національної премії «Золота Дзиґа», а сценарій — Премією імені Лесі Українки.

Із дитячого конкурсу Берлінале до програми Чілдрен Кінофесту потрапила ще одна стрічка в жанрі фентезі — «Неллі Рапп — мисливиця на монстрів» (Швеція). Картина занурить юних глядачів і глядачок у захопливі пригоди головної героїні в маєтку, повному чудовиськ.

Про подорож у часі й порятунок світу від екологічної катастрофи розповість фантастичний фільм «Місія Нови». На найбільшому міжнародному кінофестивалі для дітей Cinekid (Нідерланди) ця стрічка стала справжнім хітом, здобувши перемогу в чотирьох номінаціях.

Головний герой аргентинської драми «Дельфін» — хлопчик, який допомагає своєму батькові зводити кінці з кінцями. Водночас він долає перешкоди на шляху до своєї мрії — потрапити в дитячий оркестр.

Також до програми увійшли комедії: австрійсько-німецька стрічка «Францові історії» та «Мій тато — сосиска» спільного виробництва Бельгії, Нідерландів і Німеччини.

Поза конкурсом юні глядачі та глядачки ознайомляться з класикою анімації — Чілдрен Кінофест покаже спеціальну добірку епізодів «Крота» до 65-річчя знаменитого чеського мультсеріалу.

За традицією на фестивалі продемонструють і минулорічного переможця — пригодницьку стрічку «Полі» спільного виробництва Франції та Бельгії. Картина розповідає про пригоди двох друзів — дівчинки та поні, якого вона звільняє від життя в неволі.

Вшосте в межах Чілдрен Кінофесту відбудеться конкурс короткометражних фільмів, знятих дітьми.

За традицією переможців визначать журі українських кінематографістів – акторка театру та кіно Оксана Черкашина, режисер і сценарист Антоніо Лукіч, режисерка та сценаристка Катерина Горностай.

Почесним послом фестивалю у 2022 році стала акторка театру і кіно, заслужена актриса України, культурна діячка Ірма Вітовська.

Щороку фестиваль підтримує Посол, який популяризує ідеї якісного сімейного дозвілля і культурного розвитку дітей та підлітків в Україні. Послами фестивалю у різні роки були співаки Фагот, Джамала, Дмитро Шуров, актор і кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, письменниця Катерина Бабкіна та правозахисниця і письменниця Лариса Денисенко, фронтмен гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, співачка Христина Соловій.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ФЕСТИВАЛЬ:

Сайт фестивалю: www.childrenkinofest.com
сторінка фестивалю у Facebook
Інстаграм фестивалю
Візуальні матеріали фестивалю (постери, кадри з фільмів)

Чілдрен Кінофест проводиться за підтримки House of Europe.