Історичний фестиваль LEGIO Херсон: як це було?

  • 05.10.2021

2 та 3 жовтня у Херсоні відбувся четвертий історичний фестиваль LEGIO Historica – понад 300 мешканців і гостей міста вивчали історичний центр міста на екскурсіях, відвідували лекції та майстер-класи, дивились документальні фільми та у рамках показів спілкувались з їхніми авторами та героями.

«Історія – це не «святиня» для одиниць вчених, а та річ, яка допомогає нам зрозуміти, хто ми є», – з цих слів Євгеній Шатілов, історик і співкоординатор фестивалю LEGIO Historica, почав невеличку церемонію відкриття, яка відбулась о 10 ранку у Літературному відділі Херсонського обласного краєзнавчого музею, який кілька місяців тому відкрився після масштабної реставрації.

«Я почав навчання на історичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка у 2012 році. Велике місто, купа подій і можливостей: але нічогісінько про історію! Ми навчались, сиділи у бібліотеці, кілька разів на місяць робили експедиції на книжковий ринок «Петрівка» у пошуку потрібних видань і новинок – звісно, цим не буде займатись пересічна людина, їм тоді залишались стрьомні передачі по телевізору чи журнали типу «Тайны истории». Після 2014 року усе починало змінюватись – багато науковців звернулись до популяризації історії. Ми з друзями теж зрозуміли – потрібно створювати якісний контент, водночас, коректний з наукової точки зору і такий, щоб його із задоволенням читали ваші друзі, родичі, які не є дотичними до цієї сфери. Ми створили науково-популярний онлайн-журнал, а у 2017 році – проєкт LEGIO Historica», – говорить Шатілов.

У лекційній і дискусійній програмі першого дня археолог Сергій Нємцев і Наталя Бімбірайте, яка опікується популяризацією досліджень біля села Тягінка, відверто говорили про проблеми і виклики археології на Херсонщині та представляли сенсаційні відкриття цього року, учасники обговорювали проблеми археології у регіоні, історик Артем Петрик розповідав про колоритних диктаторів країн Балтії міжвоєнного періоду і акцентував увагу на паралелялях та уроках для України, дослідник та автор документальних фільмів Юрій Капарулін поділився досвідом створення документального фільму і тим, як у публічному просторі висвітлювати травматичні сторінки історії, а завідувачка кафери історії, археології та методики викладання ХДУ Наталя Кузовова розповідала про роботу реабілітаційної комісії у Херсонській області та як відновити спроведливість щодо родичів, незаконно засуджених у радянську добу. Фестиваль відреагував і на актуальні теми: архітектор та громадський діяч Андрій Луцик радив, що може зробити кожен для захисту історичної та культурної спадщини та як діяти, коли бачиш, що нищать стару будівлю, учасники обговорювали на панельних дискусіях те, кого з історичних осіб пов’язаних з Херсоном, потрібно просувати у публічному просторі та як використовувати історію для формування іміджу міста та регіону.

Організатори акцентують не нетворкінговій ролі фестивалю – він є платформою, у межах якої зустрічаються херсонські історики, громадські активісти з колегами з інших регіонів України. Цьго року гості з Києва повністю сформували військово-історичну програму: реконструктори Євгеній Шупік та Олексій Плохотнюк провели військово-історичну реконструкцію, розповівши про спорядження, озброєння та однострої українського війська доби Визвольних змагань (1917-1921 рр.), військовий історик Іван Стичинський розповів про маловідомі події Першої світової війни на Півдні України. Одним з хедлайнерів фестивалю став Володимир Бірчак, колишній заступник директора Галузевого архіву Служби Безпеки України та заступник головного редактора видання «Історична правда»: він не тільки провів лекцію про найкарколомніші історії з архівів спецслужб, а і провів майстер-клас про те, як шукати у них інформацію про родичів чи круті медійні історії у частині програми, що відбувалась у краєзнавчому відділі бібліотеки Гончара.

Кожен день фестивалю завершувався вечірньою програмою у арт-просторі FREEDOM. У перший день відвідувачі дивились дві серії документального фільму «Діагноз: Вільні» про радянську каральну психіатрію, спілкувались з продюсером фільму Владиславом Мельничуком та Анатолієм Ільченко з Миколаєва, який сам був жертвою цього карального інструменту. Дослідниця історії української гастрономії Олена Брайченко розповідала про свій проєкт «Їжакультура» та основні стереотипи про українську традиційну кухню: гості жваво дискутували про те, що таке локальні страви, де закінчується межа національної кухні та чи є її частиною кухні етносів, що проживають на території України. Дослідниця історії українського бізнесу кінця ХІХ – поч. ХХ ст. Тетяна Водотика презентувала свою авторську настільну гру, яка розкриває долі українських бізнесменів і бізнесменок імперської доби. Фінальною подією LEGIO Historica Херсон став перегляд фільму «Концтабір «Ізоляція» про донецький арт-простір, який бойовики-сепаратисти перетворили у тюрму і катівню та спілкування з його автором Сергієм Івановим, ведучим проєкту «Антиподи» на «ІсландіяТБ», яки тривало більше двох годин.

Фестиваль був організований спільно з Херсонським обласним краєзнавчим музеєм, ХОУНБ імені Олеся Гончара, арт-простором FREEDOM, ініціативною групою «Море мрій» за підтримки Управління молоді та спорту Херсонської міської ради у рамках Міської програми «Молодь Херсона» на 2021-2025 рр.

Більшість подій фестивалю незабаром можна переглянути на YouTube-каналі проєкту LEGIO Historica за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UC4ZGGy5AQ52X0zOchNBK-iA

Більше світлин фестивалю від фотографа Антона Балана: https://photos.app.goo.gl/tcPFGDQDi6hubDZK6